11.08.2016 — 10:07

Пожежу легше попередити, ніж погасити!

скачанные файлыОстаннім часом в області почастішали випадки неконтрольованого спалювання сухої трави, стерні, соломи, післяжнивних залишків та сміття на узбіччях доріг, в лісових масивах, на полях.

Спалювання сухої природної рослинності стало для наших керівників сільськогосподарських господарств та громадян настільки звичним, що практично не звертається увага на те, якої шкоди ці дії завдають довкіллю, життю та здоров’ю людей.

Спалювання стерні та залишків завдає значної шкоди мікрофлорі ґрунту та призводить до підвищення в ньому вмісту забруднюючих речовин. При згорянні рослинних залишків та сміття у повітря вивільняються пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і ряд канцерогенних сполук, які викликають захворювання дихальних шляхів, знижують імунітет людини, посилюють негативний перебіг хронічних захворювань.

При спалюванні сухої рослинності на присадибних ділянках або стерні на сільськогосподарський угіддях завжди існує загроза перекидання вогню на природні ділянки. Саме із спалювання стерні та соломи на полях починається більшість пожеж у природних екосистемах. Аналогічним чином, існує загроза лісових пожеж, займання торфовищ і загоряння житлових будинків.

Часто спалювання трави переростає в неконтрольоване горіння і нерідко призводить до важких наслідків.

Також, спекотна погода сприяє швидкому виникненню і поширенню пожеж в екосистемах. За даними Хмельницького обласного центру з гідрометеорології протягом серпня  спостерігатиметься спекотна погода, без опадів. Тому використовувати відкритий вогонь, розводити багаття, викидати в траву та на узбіччя доріг недопалки в період підвищеної пожежної небезпеки категорично заборонено.

Департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації вкотре звертається до керівників сільськогосподарських підприємств та громадян не випалювати суху траву, рослинні залишки та побутові відходи (сміття). Адже сухостій можна компостувати і згодом використовувати як природне добриво для підживлення дерев та кущів. На великих ділянках рослинні залишки (соломи) можна переорати, а побутові відходи – складувати у відведених місцях.

 За інформацією Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації.