11.02.2021 — 17:09

Одним з дієвих важелів допомоги сільськогосподарській галузі області є Програма розвитку агропромислового комплексу Хмельницької області на 2017-2021 роки, – Володимир Білик

11 лютого під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Володимира Білика відбулася робоча зустріч з представниками сімейних фермерських господарств, особистих селянських господарств та фермерських господарств з питань підтримки агропромислової галузі Хмельницької області.

«Одним з дієвих важелів допомоги сільськогосподарській галузі області є Програма розвитку агропромислового комплексу Хмельницької області на 2017-2021 роки. Ми раді вітати учасників Програми, які уже скористалися компенсацією, та кандидатів, які хочуть створити сімейні фермерські господарства і розраховують на підтримку держави. Мета зустрічі – підбити підсумки роботи за 2020 рік, разом зрозуміти сильні сторони програми, визначити пріоритети розвитку, проблемні ділянки, де фермерам необхідна підтримка держави», – зазначив Володимир Білик, розпочинаючи нараду.

Важливим для ефективності Програми є те, що вона розроблена за участю асоціацій сільгосптоваровиробників області, фермерів та приватних землевласників області. «Вона активно діє уже протягом чотирьох років, – закцентував Директор Департаменту Олег Омелянюк. – І за цей час, фінансовою підтримкою скористалися більш ніж 2,5 тисячі господарників, 2  сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи та 2 фермерських господарства».

У 2021 році обласна адміністрація пропонує, крім діючих напрямків, здійснити бюджетну підтримку на проведення та підтвердження відповідності виробництва органічної продукції (сировини) та отримання сертифіката відповідності. Керівник ФГ «Молочні ріки» Сергій Котик зазначив, що болючим питанням, у невеликих фермерських господарствах, є відсутність міні техніки. Під час обговорення порушувалося питання щодо проблематики в отриманні земельних ділянок, необхідності налагоджування співробітництва ОТГ, професійного навчання фермерів.

Заступник голови облдержадміністрації Володимир Білик дав доручення профільному Департаменту опрацювати озвучені пропозиції для подальшого їх врахування під час складання Програми розвитку агропромислового комплексу Хмельницької області на 2021 рік. Адже, за його словами, комплекс заходів програми має бути спрямований на підтримку як одноосібних, так і фермерських господарств області, що сприятиме зайнятості населення у селі та розвитку галузі агропромислового комплексу в цілому.