22.02.2021 — 16:30

Департамент природних ресурсів та екології ОДА запрошує усіх небайдужих долучитися до процесу створення нових територій та об’єктів природно-заповідного фонду

Наша Хмельниччина – чудовий край із багатою флорою та фауною, які в поєднанні з унікальними ландшафтами та природними комплексами становлять справжній скарб не лише для усіх мешканців області, а й держави в цілому. Збереження та примноження цих багатств є першочерговим нашим завданням.

На жаль, господарська діяльність людини дуже часто призводить до негативного впливу на такі природні комплекси. Вже давно стало зрозуміло, що мінімізувати цей вплив та запобігти їх знищенню можна лише через запровадження обмежень та суворого контролю з боку громадськості та органів влади.

Дієвим інструментом для реалізації цього завдання є створення нових територій та об’єктів природно-заповідного фонду. Наразі саме над такими заходами працює Департамент природних ресурсів та екології ОДА.

Законодавством визначено, що землі природно-заповідного фонду – це ділянки суші і водного простору з природними комплексами та об’єктами, що мають особливу природоохоронну, екологічну, наукову, естетичну, рекреаційну та іншу цінність, яким відповідно до закону надано статус територій та об’єктів природно-заповідного фонду.

Усі вони охороняються як національне надбання, до яких встановлюється особливий режим охорони, відтворення і використання та вважаються складовою частиною світової системи природних територій та об’єктів, що перебувають під особливою охороною.

Як повідомляють фахівці Департаменту, ще у період 1990-2000 р.р. з метою подальшого заповідання були зарезервовані 58 цінних територій та об’єктів Хмельниччини. Аби остаточно вирішити питання щодо надання їм статусу об’єктів природно-заповідного фонду, Департамент направив до власників чи користувачів відповідних ділянок запит про надання ними попередньої згоди на таке рішення. На жаль, отримані відповіді свідчать про те, що власники не завжди усвідомлюють важливість питання створення заповідних територій, а дехто з них навіть не володіє інформацією про те, що колись ці території були зарезервовані.

Саме тому Департамент природних ресурсів та екології ОДА закликає керівників новостворених громад, науковців, освітян, представників громадськості, яким небайдужа доля нашого краю, обговорити питання створення територій та об’єктів природно-заповідного фонду із місцевим населенням, провести інформаційно-роз’яснювальну роботу та здійснити обстеження територій в межах населених пунктів та за їх межами.

Департамент очікує напрацьованих за результатами цієї роботи пропозицій щодо можливості заповідання територій та об’єктів із переліку вже зарезервованих (можна завантажити нижче), а також щодо виявлення нових цінних територій.

Як кажуть у Департаменті, створення нових територій та об’єктів природно-заповідного фонду на території Хмельницької області забезпечить реалізації цілої низки важливих завдань:

попередження правопорушень, засмічення і захаращення території;
реалізацію заходів з профілактики та захисту природних комплексів від шкідників та хвороб;
запобігання виникненню пожеж та інших надзвичайних ситуацій;
підвищення рівня екологічної культури місцевого населення;
створення сприятливих умов для відпочинку відвідувачів (різноманітне облаштування екологічних та туристичних маршрутів, а також зон відпочинку);
організацію екологічних таборів для школярів та молоді;
залучення місцевого населення до рекреаційної діяльності.

Перелік цінних природних територій 2020

Підготовлені пропозиції просимо надавати на офіційну електронну адресу Департаменту природних ресурсів та екології ОДА – [email protected]