09.03.2021 — 17:35

На колегії ОДА обговорили питання про внесення змін до обласного бюджету Хмельницької області на 2021 рік

Сьогодні голова обласної державної адміністрації Сергій Гамалій у форматі відеоконференції провів позачергове засідання колегії обласної державної адміністрації. До участі у колегії долучилися заступники голови адміністрації та керівники структурних підрозділів ОДА.

На порядок денний виносилося питання про внесення змін до обласного бюджету Хмельницької області на 2021 рік. З даного питання доповів Директор Департаменту фінансів ОДА Сергій Пенюшкевич.

Головні тези доповіді:

 ➡ Даним проектом розподіляється фінансовий ресурс в сумі 77,4 млн. гривень, який був сконцентрований «на Обласній раді» відповідно до пункту 2.1. рішення обласної ради «Про обласний бюджет Хмельницької області на 2021 рік».

➡ Також збільшується обсяг видаткової частини за рахунок: субвенції з державного бюджету на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоров’я – 4,3 млн. гривень; спрямування вільного залишку коштів обласного бюджету, який склався станом на 01.01.2021 року, в загальній сумі 93,6 млн.грн. в тому числі коштів:

♦ освітньої субвенції 53,2 млн. грн, (з яких 40,8 млн. цільові кошти) з них:

– оснащення закладів загальної середньої освіти обладнанням для навчальних кабінетів і STEM-лабораторіями – 21,6 млн;

– придбання шкільних автобусів – 18,6 млн;

♦ субвенції з державного бюджету на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами – 5,3 млн. грн;

♦ субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості – 2,3 млн. грн;

♦ від відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва у минулих роках (спеціальний фонд) – 4 млн. грн;

♦ субвенції з державного бюджету на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах – 7,2 млн. грн;

♦ обласного бюджету, які склались станом на 01.01.2021 року у зв’язку із економією коштів по видатках з оплати комунальних послуг та енергоносіїв та інших видатках (в тому числі від проведення карантинних заходів та тендерних процедур) – 21,6 млн. гривень.

➡ Пріоритетом в цьому році залишається галузь «Охорона здоров’я», тому що залишається незавершеним такий дороговартісний об’єкт, як обласна дитяча лікарня. Будівельні роботи по ній планується завершити в цьому році і для цього вже погоджено виділення 71,1 млн грн з ДФРР і для забезпечення обов’язкової частки співфінансування з обласного бюджету необхідно спрямувати 7,9  млн. гривень. Після цього необхідно буде займатись оснащенням даного об’єкту медичним обладнанням, на що також потребуватимуться кошти.

➡ Інший важливий напрямок – лікування онкологічних захворювань, а тому планується передбачити співфінансування в сумі 1,3 млн.грн. для технічного переоснащення лікувальної кімнати для променевої терапії обласного протипухлинного центру за рахунок коштів ДФРР.

 ➡ Для вирішення багатьох інших проблемних питань обласних комунальних закладів в цілому на галузь «Охорона здоров’я» цим проектом рішення передбачається спрямувати 24,5 млн.грн.

 ➡ На галузь «Освіта» із загального фонду обласного бюджету виділено 13,9 млн.грн. Крім цього, з минулого року залишились 53 млн.грн освітньої субвенції, частина якої не могла бути використана по об’єктивних причинах, оскільки надійшла в грудні. Дані кошти також розподіляються цим рішенням, зокрема для створення опорних шкіл та придбання шкільних автобусів для підвезення дітей з оптимізованих навчальних закладів.

 ➡ Що стосується «Соціального захисту», то тут передбачено 19,4 млн.гривень, з яких 17 – за рахунок залишків обласного бюджету на початок року і 2,4 – перерозподіл з управління молоді і спорту на утримання Центру соціальних служб.

 ➡ На галузь «Культура» передбачається збільшити призначення на 11,7 млн.грн.

 ➡ Основним спрямуванням додаткових видатків в галузі «Фізична культура і спорт» – це придбання спортивної форми та інвентарю обласним спортивним закладам (1 млн.), а також проведення навчально-тренувальних зборів (1 млн).

 ➡ Неодноразово представниками аграрного бізнесу та окремими депутатами обласної ради порушувалось питання підтримки агропромислового комплексу області. Тому на фінансування заходів відповідної обласної програми передбачається 5 млн.гривень.

 ➡ Окрім фінансування обласних комунальних закладів і програм вдалось винайти незначну суму для вирішення проблемних питань територій області. Зокрема, на:

– заходи з енергозбереження – 8,4 млн

– соціально-економічний розвиток – 12,3 млн

 ➡ В якості субвенцій з обласного бюджету державному бюджету на виконання заходів обласних програм передбачено 4,9 млн.грн, з яких на Програму розвитку земельних відносин Хмельницької області на 2018-2022 роки – майже 4 млн. гривень.

 ➡ Важливим питанням залишається розвиток комунального підприємства «Аеропорт. Хмельницький». Після прийняття відповідної обласної програми на цей заклад буде спрямовано 15 млн, які поки залишаються нерозподіленими на залишку обласного бюджету.

 ➡ В рамках концепції «Держава в смартфоні» в області потрібно провести велику роботу в частині цифровізації існуючих сервісів або ж створення принципово нових. Без Програми цифрової трансформації це зробити поки неможливо, проте після її затвердження обласною радою на відповідні заходи можливо задіяти 4,4 млн. із зарезервованих коштів.

 ➡ Надзвичайно важливим залишається питання – забезпечення питною водою сільських населених пунктів. На жаль, повністю вирішити питання лише за рахунок коштів обласного бюджету неможливо, проте 45,6 мільйонів залишається нерозподіленими і після прийняття програми вони можуть бути задіяні для вирішення цієї проблеми.

Підсумовуючи дане питання, голова адміністрації зауважив, що протягом останніх двох місяців обласна державна адміністрація намагалася детально вникнути в основні проблемні питання області для правильного розподілу коштів. Так, тривалий час визначалася сума коштів, яка необхідна для фінансування будівництва обласної дитячої лікарні і лише 4 березня у Міністерстві розвитку громад та територій України відбулося засідання міжвідомчої комісії з оцінки та відбору інвестиційних програм та проектів регіонального розвитку, що можуть реалізуватися за рахунок коштів ДФРР, на якому погоджено включення до фінансування цього важливого для області об’єкта з обсягом більше 71 млн гривень.

Для забезпечення обов’зякової частки співфінансування до коштів фонду з обласного бюджету необхідно спрямувати 7.9 млн гривень. Проблемним питанням було визначення необхідної суми для співфінансування дороговартісного обладнання, зокрема переоснащення лікувальної кімнати для променевої терапії обласного протипухлинного центру, необхідно придбати дороговартісний лінійний прискорювач, на який вже давно чекають жителі області.

Також, за словами Сергія Гамалія, на постійному контролі знаходиться питання фінансування важливого для області інфраструктурного проекту – розвиток КП «Аеропорт. Хмельницький».

Не залишилося без уваги і питання забезпечення жителів області питною водою. Наразі розроблено проект обласної програми, триває робота над її доопрацюванням в частині фінансування у наступних роках.

Крім того, очільник області запевнив, що не залишить поза увагою питання будівництва школи у мікрорайоні “Озерна” м. Хмельницький.