10.03.2021 — 13:31

Хмельницькій АЕС не загрожує весняна повінь

Цьогорічна кількість опадів наприкінці зимового періоду викликала занепокоєння щодо весняного паводку. Чи не вплине повінь на роботу Хмельницької АЕС, поцікавилися журналісти корпоративних засобів масової інформації у начальника гідротехнічного цеху ВП ХАЕС Віктора Турицького.

Хмельницька АЕС розташована на березі річки Горинь, з якої, за необхідності, підживлюється водойма-охолоджувач, що забезпечує охолодження конденсаторів турбін.

Наразі, водні запаси ставка-охолоджувача становлять 202,48 метри, при граничному 203 м. Крім того, згідно із відповідними дозволами, у березні цього року заплановано поповнити водосховище 2,5 млн. м3 води.

За словами керівника гідроцеху, сніг, який випав наприкінці зими не набрав відповідної щільності, був пухким і доволі швидко розтав, піджививши верхні шари ґрунтових вод, а також поповнивши криниці. «Це свідчення того, що не варто очікувати повені на річці Горинь. Хоча на сьогоднішній день по річці проходить 18,6 м3  води в секунду, при середній величині 15 м3, що спостерігалася протягом багатьох попередніх років. Вода, яка зараз сходить, протримається ще декілька днів і знову впаде до тих рівнів, які зазвичай бувають навесні і влітку», – зазначив Віктор Турицький.

Довідково: Ставок-охолоджувач Хмельницької АЕС – унікальна екосистема, рукотворна водойма русло-наливного типу площею 20 квадратних кілометрів. Призначений для забезпечення технічного водопостачання та охолодження теплообмінного обладнання енергоблоків ВВЕР-1000. Для її створення у долині р. Гнилий Ріг була споруджена водонапірна гребля.

Має довжину берегової лінії 23,4 кілометрів , об’єм води – 120 мільйонів кубометрів. Згідно із морфометричними характеристиками глибина водосховища сягає від 3 до 12 метрів, довжина греблі -7,124 км.