18.08.2016 — 17:50

Валерій Олійник: кожна дитина повинна мати якісну освіту

IMG_4739

Сьогодні, 18 серпня, під головуванням Степана Кубіва, Першого Віце-прем’єр-міністра України, за участю Віце-прем`єр міністра України В`ячеслава Кириленко, Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич,  представників МОН, членів академії Педагогічних наук України, представники профспілок та депутати Верховної Ради відбулась педагогічна конференція, присвячена підсумкам роботи у сфері освіти за 2015/2016 навчальний рік та завдання на 2016/2017 навчальний рік.

Від Хмельницької області участь у заході взяли т.в.о. заступника голови облдержадміністрації Валерій Олійник, представники освітньої галузі області.

Під час конференції присутні обговорили питання підготовки дошкільних, шкільних та професійно-технічних навчальних закладів до початку нового навчального року, ознайомилися із станом оновлення і модернізаціїї навчальних програм для початкової школи, а також презентували концепцію «Нової української школи».

Загалом, та території Хмельницької області функціонує 783 загальноосвітніх навчальних заклади, в яких навчається у яких навчається 128 тисяч 318 учнів.

Для розвитку здібностей, обдарувань і талантів дітей в області функціонує  29 гімназій, 27 ліцеїв, 11 колегіумів та 16 спеціалізованих шкіл, у яких навчається 21637 учнів.

Відповідно до плану оптимізації мережі загальноосвітніх навчальних закладів у 2015 році закрито 6 загальноосвітніх навчальний заклади, реорганізовано із пониженням ступеня  – 28; у 2016  році місцевим радами передбачено реорганізувати ще 33 та ліквідувати 4 навчальних заклади.

В області визначено 4 опорних заклади, із яких 3 у об’єднаних територіальних громадах: Ізяславський навчально-виховний комплекс «Загальноосвітня школа ІІ-ІІІст. №5 ім. О.П.Онищука, гімназія» Ізяславської районної ради, Летичівський навчально-виховний комплекс № 1 «загальноосвітня школа  І-Ш ступенів-ліцей» Летичівської селищної ради об’єднаної територіальної громади, Новоселицька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Полонської  міської ради об’єднаної територіальної громади, Старосинявський навчально-виховний комплекс «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, гімназія» Старосинявської селищної ради об’єднаної територіальної громади.

Для кожного навчального закладу-переможця передбачено фінансування з різних джерел та для двох – придбання шкільного автобуса.

На зміцнення матеріально-технічної бази цих закладів, енергозбереження та придбання шкільних автобусів передбачено видатки з державного бюджету на суму 9 млн. 380 тис.гривень.

Розглядаючи забезпеченість шкільними автобусами варто зазначити, що парк шкільних автобусів становить 369 одиниці, 333 з яких задіяно у підвезенні, 19 – потребують часткового ремонту і стоять у резерві, 10 – підлягають списанню, 7 – передано у військкомати.

У поточному році в області функціонує 785 дошкільних навчальних закладів (613 у сільській місцевості), дошкільною освітою охоплено 47, 2 тис.  дітей. Різними формами дошкільної освіти в області охоплено 96 % від загальної кількості дошкільнят віком від 3 до 6 років (у сільській місцевості 92 %) та 100% дітей 5-річного віку. У дошкільних навчальних закладах дошкільну освіту здобувають 46,3 тис. дітей від 1 до 6 років. Варіативними формами дошкільної освіти охоплено 940 дітей ( із них: 347 охоплені соціально-педагогічним патронатом).

У 2016 році відкрито 3 та реконструйовано 2 дошкільних навчальних заклади, відкрито 14 додаткових груп у функціонуючих дитячих садках. З 1 вересня вводяться в дію ще 4 новостворені дошкільні заклади ( з них : 3 – складі НВК).  Усього, відповідно до плану розвитку мережі дошкільних навчальних закладів на 2016 рік, уже створено 598 та  планується створити ще більше 250 додаткових місць.

Гострою є проблема влаштування дітей у дошкільні заклади  м. Хмельницький. Наявна черга кількістю 4, 6 тис. дітей від 2 до 5 років. Всього по області черга становить 6,3 тис. дітей.

У професійно-технічних навчальних закладах області навчається близько 10861 учень за 97 професіями.

Поряд із професійною 64 % учнів отримують повну загальну середню освіту, 49,7% випускників здобувають дві та більше професій, більшість з яких інтегровані, наукоємні та  технологічно складні.

В області функціонує 19 інтернатних закладів, в яких виховується 3225 дітей. Для потреб дітей з фізичними та (або) розумовими вадами в області  функціонує 9 спеціальних загальноосвітніх шкіл-інтернатів, в яких навчається 915 дітей, в тому числі 247 дітей-інвалідів. Спеціальні  навчальні заклади мають відповідну навчально-матеріальну базу для здобуття дітьми навичок професій.

Зокрема, у 2 інтернатних закладах для розумово відсталих дітей вивчається швейна, столярна, сільськогосподарська праця. Навчальні майстерні цих закладів обладнані необхідними верстатами, електротехнікою, швейними машинами.

Вихованці інтернатних закладів систематично оздоровлюються в оздоровницях області та за її межами.