01.04.2021 — 09:19

1 квітня – Міжнародний День птахів (International Birds Day)

Міжнародний день птахів проходить щороку в рамках програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера» і не випадково його відзначають саме в квітні, адже 1 квітня 1906 року була підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів.

Мета відзначення цього дня – звернути увагу людства на проблеми збереження пташиного світу, адже вони стосуються всіх країн і континентів. В якійсь мірі це є і неофіційним святом орнітологів. Адже кому, як не їм знати особливості птахів і їх потребу в нашій про них турботі.

Птахи живуть на планеті понад 150 мільйонів років, немає на Землі такого куточка, де б їх не було. Природно при цьому, що їхній зовнішній вигляд є досить різноманітним і способи життя відрізняються.

Птахи знищують не лише шкідливих комах, а й багато шкідливих гризунів, які часто завдають значних збитків урожаю сільськогосподарських культур. Крім цього, птахи створюють необхідний ланцюг у ряді живих істот, забезпечують рівновагу в боротьбі за існування у тваринному світі. Але від поведінки людей часто залежить їхня доля. Особливо болісно впливає на пернатих господарська діяльність людини: розорювання земель, осушування боліт, застосування мінеральних добрив і отрутохімікатів, вирубування лісів, викошування трав. Усе це для багатьох птахів – екологічні катастрофи.

У світі щороку зменшується популяція птахів, тому для їх збереження створюють природоохоронні об’єкти, вішають штучні гніздівлі, підгодовують їх.

На території Хмельницької області розташовано близько 10 орнітологічних заказників місцевого значення, які створені з метою охорони умов проживання, відновлення та відтворення місцевих і мігруючих видів птахів.

Департамент природних ресурсів та екології облдержадміністрації закликає охороняти й берегти птахів не лише тому, що вони корисні, а й тому що вони своєю присутністю та поведінкою прикрашають сади та ліси!

За інформацією Департаменту природних ресурсів та екології ОДА