21.04.2021 — 10:06

На Хмельниччині триває робота над Регіональним планом управління відходами в області до 2030 року

20 квітня заступник голови ОДА Володимир Білик провів онлайн нараду, учасники якої обговорили важливі практичні кроки, спрямовані на розробку Регіонального плану управління відходами у Хмельницькій області до 2030 року. До розмови долучилися представники профільного Департаменту природних ресурсів та екології ОДА, технічного консультанта – компанії Seureca та керівники окремих громад області.

Нагадаємо, що минулого місяця Президент України  своїм указом ввів у дію Рішення РНБО,  відповідно до якого місцеві органи виконавчої влади мають протягом 2021 року забезпечити затвердження регіональних планів управління відходами. На Хмельниччині ця робота активно ведеться з серпня 2020 року, коли між Хмельницькою обласною державною адміністрацією та Хмельницькою міською радою був підписаний Меморандум про співпрацю в розробленні Регіонального плану управління відходами у Хмельницькій області до 2030 року.

Дуже важливо, що до розробки цього стратегічного документу долучилася міжнародна компанія Seureca. Співробітництво здійснюється в рамках проєкту Поводження з ТПВ у м.Хмельницькому Рамкової Програми ЄБРР “Зелені міста 2” за рахунок коштів гранту, наданого Інвестиційним фондом сусідства-ЄС.

Як зауважив Володимир Білик, регіональний план є важливим документом з планування організації системи управління відходами, адже завдяки його розробленню область отримає «дорожню карту» з удосконалення цієї системи. Документ визначатиме правила поводження з усіма видами відходів у Хмельницькій області, поділу їх на кластери, визначення розташування майбутніх полігонів, комплексів з переробки, перевантажувальних станцій тощо. Заступник голови ОДА також нагадав, що затверджений регіональний план управління відходами є обов’язковою умовою для фінансування з державного і обласного бюджетів програм і заходів у сфері управління відходами на території області, а також є основою для розроблення місцевих планів управління відходами.

Наразі розробка Плану підійшла до дуже важливого етапу: в рамках визначених кластерів мають бути визначені безпосередні місця розміщення об’єктів інфраструктури регіональної системи управління з відходами. Тож головною темою сьогоднішньої наради стали консультації представників компанії Seureca з представниками тих громад області, на території яких ці об’єкти пропонується розташовувати відповідно до розрахунків, розроблених консультантом на основі отриманих даних.

Попередньо вони мали змогу ознайомитися із Технічною запискою про розташування ділянок з запропонованими місцями розміщення об’єктів, аби погодити їх або надати свої пропозиції щодо альтернативних варіантів ділянок, що відповідають критеріям відбору.

Як зауважила координаторка проєкту Тетяна Ключко, представляючи схему розташування об’єктів, при виборі місця було враховано багато критеріїв, в тому числі і такий важливий, як економічна доцільність. Область була розділена на три кластери, тобто угрупування громад, що дозволять зібрати  ту кількість відходів, щоб створити об’єкт поводження з відходами – полігон чи сміттєпереробний завод. В кожному з кластерів пропрацьовано можливість перевезення відходів та варіанти розміщення перевантажувальних станцій, на яких ці відходи з невеликих вантажівок будуть перевантажуватися у більші та в подальшому доставлятися на центральний об’єкт. Як зауважила пані Тетяна, при розробці було запропоновано декілька варіантів їх можливого розміщення, і саме громади мають визначити найбільш оптимальні з них чи запропонувати власні.

За підсумками наради прийнято рішення, що протягом цього тижня консультанти компанії Seureca поспілкуються з представниками кожної із залучених громад та здійснять виїзди для огляду та безпосередньої оцінки обраних ділянок розміщення об’єктів інфраструктури системи управління з відходами.