17.05.2021 — 12:46

«Обереги. Традиції краси»: у Хмельницькому відкрилася виставка старовинних вишитих сорочок

Сьогодні в Хмельницькому обласному науково-методичному центрі культури і мистецтва відкрилася виставка старовинних вишитих сорочок із колекції члена Національної спілки майстрів народного мистецтва України Світлани Делікатної «Обереги. Традиції краси».

На виставці представлено автентичні вишиті сорочки, які пані Світлана збирала в різних куточках Хмельницької та Вінницької областей. Кожна з цих сорочок – унікальна, бо навіть ті, які походять з одного села, відрізняються одна від одної візерунками. Як каже Світлана Делікатна, кожна з них несе в собі потужну енергетику, яка змушує наші серця битися швидше, і це не дивно, адже колись давно, дівчина чи жінка, вишиваючи цю сорочку, вкладала у неї свої думки, мрії та сподівання на майбутнє щасливе життя.

Наразі на виставці представлена лише частина колекції, яку вдалося зібрати протягом п’яти років. Окрім сорочок, що дійшли до наших днів у гарному стані, є в колекції і вироби, що потребують реставрації. Як запевняє пані Світлана, має намір поповнювати цю добірку, допоки буде можливість придбати сорочки, адже з року в рік їх залишається все менше.

Відвідати виставку та помилуватися красою подільської вишивки можна буде ще протягом двох тижнів у Хмельницькому ОНМЦКМ.