22.05.2021 — 09:00

22 травня – Міжнародний день біологічного різноманіття

Генеральна Асамблея ООН на 55 сесії у 2000 році проголосила 22 травня Міжнародним днем біорізноманіття. Головним завданням відзначення цього дня є  – привернення уваги до питань збереження біорізноманіття як основи підтримки життя і засобів для існування людей.

Біологічне різноманіття – це все різноманіття життя на планеті, яке сьогодні стрімко скорочується. Вимирають рослини, зникають з лиця Землі тварини і ліси. Багато в чому, виною тому є активність людини. І занепокоєння про подальшу долю біологічного різноманіття видів на нашій планеті виразилося в тому, що на Конференції ООН з навколишнього середовища і сталого розвитку, що відбулася 1992 році в Ріо-де-Жанейро, було запропоновано всій світовій громадськості в першу чергу звернути увагу на збереження біологічного різноманіття – як живих видів, так і екологічних систем. У зв’язку з цим, була прийнята Конференція про біологічне різноманіття і сьогодні її сторонами є близько 200 держав.

В Україні Конвенція була ратифікована у 1994 році.

Всесвітній союз охорони природи виділяє сім основних факторів, що сприяють зниканню біологічного різноманіття: втрата та фрагментація природного середовища; конкуренція з боку інвазивних видів; забруднення навколишнього середовища; глобальні кліматичні зміни; опустелювання; зростання населення і надмірне споживання; безрозсудне використання природних ресурсів.

Більшість з цих факторів є результатом діяльності людини. Одним із способів боротьби за збереження різноманітності життя на нашій планеті є охорона рідкісних і зникаючих видів рослин і тварин, а також дбайливе ставлення до природи.

Біологічне різноманіття є основою для життя та основних послуг, що надаються екосистемами. Воно підтримує добробут людей та сталий розвиток у всіх сферах діяльності, у тому числі в галузях економіки, таких як лісове господарство, рибальство, туризм та інших. Зупинивши втрати біорізноманіття, ми інвестуємо в людей, в їхнє життя та благополуччя.

 

 

За інформацією Департаменту природних ресурсів та екології ОДА