28.05.2021 — 13:37

Музей у Меджибізькій фортеці святкує півстолітній ювілей

Цьогоріч свій ювілей святкує музей у Меджибізькій фортеці – заклад культури, на базі якого створено Державний історико-культурний заповідник «Межибіж». 30 березня йому виповнилося 50 років з дня відкриття.

Сьогодні з нагоди цього чудового ювілею колектив ДІКЗ «Межибіж» приймає вітання від представників влади та усіх поціновувачів культурної та історичної спадщини нашого краю. До привітання з ювілеєм музейників, краєзнавців та археологів приєдналися голова ОДА Сергій Гамалій, народні депутати Олена Копанчук та Сергій Мандзій, депутати обласної ради.

“Стародавній, величний Меджибізький замок є окрасою Хмельницької області, одним із туристичних магнітів України. Приємно, що проект реставрації Меджибізького замку потрапив до «Великої Реставрації», це вагома допомога держави. Меджибіж – унікальне містечко з працьовитими небайдужими людьми, з багатою історичною спадщиною. Воно приваблює туристів з різних куточків світу. Я впевнений, що завдяки об’єднаним зусиллям державної влади і громади поступово будуть відновлені пам’ятки архітектури, і це привабить ще більший потік туристів та допоможе розвиватись інфраструктурі селища,” – наголосив Сергій В’ячеславович та вручив працівникам заповідника відзнаки обласної державної адміністрації.

Під час урочистої церемонії відбулась презентація подарунку від Громадської спілки “Західноукраїнської спілки музеїв” власної марки та конверту “Меджибізький замок” погашених спеціальним ювілейним штемпелем.

Цей ювілей є знаковою подією для музейної і пам’яткоохоронної справи Хмельницької області, адже 50 років тому було покладено початок науковій, просвітницькій та суспільній діяльності установи, яка нині є відомою в Україні та за кордоном дослідницьким і креативним центром, об’єднує навколо себе широке коло музейників, митців, діячів креативного сектору, освітян, волонтерів.

Варто зазначити, що у видавничому портфелі заповідника зібрано добірку актуальних статей з питань методології і практики музейництва, охорони та використання пам’яток, краєзнавства Меджибожа, Хмельниччини, України. А у стінах самої фортеці щороку відбуваються наукові історико-культурні семінари та конференції, відтак, до 50-річчя відкриття музею у Меджибізькій фортеці та 20-річчя створення Державного Історико-культурного заповідника «Межибіж», було проведено XX науково-краєзнавчу конференцію «Стародавній Меджибіж в історико-культурній спадщині України. Музеї, заповідники, пам’ятки».