25.08.2016 — 09:15

Виплата заробітної плати у конвертах – тягар сучасності

6158_LepetukhaВиплата заробітної плати у конвертах – тягар сучасності, який несе за собою багато негараздів як для країни, так і кожному громадянину.

Тому обласною службою зайнятості здійснюється постійна інформаційно-роз’яснювальна робота серед роботодавців щодо недопустимості та можливих правових наслідків використання робочої сили з порушенням трудового законодавства, а також, серед громадян стосовно важливості для них оформлення належним чином трудових відносин та участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Інформування проводиться під час індивідуальних співбесід, інформаційних та тематичних семінарів, „круглих столів”, днів центрів зайнятості, ярмарків-вакансій, днів відкритих дверей, інших групових та масових заходів, а також, через засоби масової інформації, ВЕБ-портал державної служби зайнятості, та буклетну продукцію.

Так, у січні-липні 2016 року проведено 389 семінарів за участю 3,4 тис. представників роботодавців, на яких висвітлено питання щодо недопустимості використання робочої сили з порушенням трудового законодавства. Крім того, проведено більше 50 заходів (круглі столи, дні відкритих дверей, ярмарки вакансій) за участю представників органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, контролюючих та правоохоронних органів, соціальних партнерів, представників ЗМІ.

У приміщеннях базових центрів зайнятості шукачі роботи мають змогу отримати буклети з інформацією про укладення трудового договору між працівником та фізичною особою, соціальні ризики, які є наслідком неврегульованих трудових відносин.

Під час реєстрації у службі зайнятості громадян в обов’язковому порядку, під особистий підпис, інформують про їх відповідальність за приховування відомостей про будь-які обставини, які впливають на виплати по безробіттю, а саме, приховування факту працевлаштування під час перебування на обліку. Таке порушення у подальшому є підставою для стягнення з особи незаконно отриманого забезпечення по безробіттю та припинення обліку в службі зайнятості без права на поновлення протягом 6 місяців.

Налагоджено обмін даними з Державною податковою адміністрацією України та Пенсійним фондом України шляхом електронної звірки даних поданих безробітним до служби зайнятості під час реєстрації та протягом періоду перебування на обліку як безробітного на предмет його зайнятості, отримання доходу у період безробіття.

Представники служби зайнятості є постійними членами комісії по легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення, які створені та працюють у всіх районах та містах обласного значення. У районах та містах області проводяться рейди щодо виявлення осіб, які працюють без належного оформлення трудових відносин. Зокрема, у Старосиявському, Теофіпольському, Чемеровецькому, Шепетівському районах та у місті Хмельницькому проведено більше 10 таких рейдів. Питання щодо нелегальної зайнятості осіб, які є зареєстрованими безробітними не піднімались, оскільки таких не було виявлено під час рейдів.

За матеріалами Обласної служби зайнятості