25.08.2016 — 15:23

Відбулась науково – практична конференція з актуальних питань надання гематологічної допомоги дорослим і дітям Хмельницької області.

IMG_2358

25 серпня  2016 року  в конференц-залі Державного патологоанатомічного центру відбулась науково – практична конференція з актуальних питань надання гематологічної допомоги дорослим і дітям.

Участі у роботі конференції  взяли районні та  міські терапевти, педіатри, гематологи, завідувачі терапевтичними  відділеннями поліклінік та стаціонарів,  завідувачі АЗПСМ, лікарі-терапевти, лікарі загальної практики/сімейної медицини, курсанти факультету післядипломної освіти лікарів, лікарі інтерни терапевтичного профілю.

Із вступним словом до учасників конференції виступила начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги ДОЗ ОДА, головний терапевт ДОЗ Аліна Костенко.

Про стан надання допомоги гематологічним хворим Хмельницької області доповів головний позаштатний гематолог ДОЗ ОДА Григорій Рехтман. Також Григорій Борисович докладно зупинився на проблемах ранньої діагностики гематологічних захворювань.

Учасники конференції мали можливість прослухати доповіді доцентів з Львівського державного медичного університету ім.Данила Галицького та Івано-Франківського медичного університету на тему «Сучасні погляди на лікування та тактика ведення хворих на гемофілію» та  «Обмін заліза:міфи та реальність”.

  Лікарі ординатори Хмельницької обласної лікарні у своїх виступах ознайомили  колег із питаннями первинної діагностики та лікування хворих на злоякісні лімфоми, докладно розглянули питаннями диференціальної діагностики, обговорили заходи при геморагічних станах в практиці лікаря-інтерніста. Також було надано увагу таким діагнозам як анемія вагітних та феблильна нейтропенія.

IMG_2360

Для довідки:

      Україна посідає друге місце в Європі за темпами поширення раку. За останні 10 років у нашій країні, у тому числі, і в Хмельницькій області, відзначають невпинну тенденцію до підвищення рівня захворюваності на злоякісні новоутворення зі щорічним збільшенням до 3%. Прикро констатувати, але у нашій державі на кожних нових 10 випадків раку реєструється 7 смертей. Від онкологічної патології помирає 22% населення працездатного віку. На першому місці за кількістю летальних випадків стоїть рак простати у чоловіків та рак грудної залози у жінок. Друге та третє місця відповідно займають рак легень та коло ректальний рак.

        В Хмельницькій області нараховується біля 30 тис. хворих на злоякісні пухлини, тобто кожен 43 житель області хворіє на рак. За 6 місяців поточного року зареєстровано 2255 нових випадків онкологічних захворювань. Узагальнюючи вікову структуру захворюваності, можна зробити висновок, що 80% від вперше виявлених злоякісних новоутворювань діагностується у людей, старших 55 років. Тому, жінкам старшим 28 років, необхідно регулярно проводити скринінг раку шийки матки, жінкам, старшим 50 років – скринінг раку молочної залози, чоловікам за 50 років треба призначати скринінг раку простати, чоловікам та жінкам, старшим за 50 років – скринінг коло ректального раку. До того ж, все населення має брати участь у програмах вакцинації проти гепатиту В.

За матеріалами обласного Центру здоров’я.