25.06.2021 — 08:58

Бібліотека і громада: форми співпраці та розвитку

«Інформаційно, навчально, креативно!», – саме під таким гаслом з 22 по 24 червня 2021 року проходив обласний онлайн-семінар директорів, завідуючих центральними бібліотеками ТГ на тему: «Бібліотека і громада: форми співпраці та розвитку». Організаторами онлайн-семінару виступили Хмельницький обласний науково-методичний центр культури і мистецтва та Хмельницька обласна універсальна наукова бібліотека. До навчання, яке проходило на платформі Zoom, впродовж трьох днів приєднувались від 64 до 78 учасників.

Відкриття відбулось за участю директора Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки Катерини Чабан та начальника управління культури Департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій обласної державної адміністрації Оксани Натальської, яка розповіла про проблеми функціонування закладів культури Хмельниччини в період адміністративно-територіальної реформи та окреслила шляхи їх розвитку. Долучились до семінару й представники обласних організацій. Голова Хмельницької обласної організації профспілки працівників культури Микола Луценко розповів колегам як захистити права бібліотечних працівників та куди звертатись за допомогою; голова Хмельницького обласного відділення ВГО «Українська бібліотечна асоціація» Надія Синиця презентувала основні напрямки діяльності організації щодо проведення навчань для бібліотечних фахівців, зокрема: семінарів, професійних конкурсів, форумів тощо. З презентацією «Правова компетентність керівника публічної бібліотеки в умовах адміністративно-територіальної реформи» виступила головний бібліотекар науково-методичного відділу НБУ імені Ярослава Мудрого Людмила Лагута. До спілкування долучились завідуюча науково-методичного відділу НБУ імені Ярослава Мудрого Тетяна Богуш та головний бібліотекар Світлана Кравченко.

Впродовж трьох днів роботи семінару учасники обговорили Стратегію розвитку публічних бібліотек в нових адміністративних умовах, отримали консультаційну допомогу з питань внутрішніх регламентуючих документів, які повинна мати публічна бібліотека, роботи в адресній частині електронної системи моніторингу публічних бібліотек ЕСМаР, особливостей роботи з бібліотечними фондами, організації краєзнавчої роботи в центральних бібліотеках сільських територіальних громад та обговорювали проєктну діяльність в бібліотеках , зокрема і проєкти , які реалізує Хмельницька ОУНБ та центральні бібліотеки області та багато інших важливих і актуальних питань.

До проведення лекційних та практичних занять були залучені провідні фахівці Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки, а саме: Катерина Чабан, Валентина Маковська, Надія Синиця, Тетяна Грудецька, Вікторія Пасічник та Альона Гуменюк. Також, активну участь в обговореннях питань брали учасники семінару.

По завершенню навчання семінаристи поділились своїми враженнями, побажаннями та творчими планами.