16.07.2021 — 09:02

Головне управління статистики у Хмельницькій області інформує

Обсяг реалізованої промислової продукції у Хмельницькій області в січні–травні 2021 року

У січні–травні 2021р. підприємствами області реалізовано промислової продукції (товарів, послуг) на 21,3 млрд.грн.

У структурі обсягів реалізованої промислової продукції 58,6% припадає на переробну промисловість, зокрема, 20,9% – на виробництво харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів, 15,6% – на виробництво ґумових і пластмасових виробів, іншої неметалевої мінеральної  продукції, 6,6% – на машинобудування.

Підприємствами з виробництва та постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря реалізовано 38,3% від загального обсягу.

Обсяг реалізованої промислової продукції на одну особу населення за січень–травень 2021р. становив 17,0 тис.грн.

Про основні показники Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України по Хмельницькій області на 1 липня 2021 року

Станом на 1 липня 2021р. на обліку в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України (ЄДРПОУ) по Хмельницькій області перебувало 30,9 тис. юридичних осіб та 1,5 тис. відокремлених підрозділів без статусу юридичної особи.

Найбільша кількість юридичних осіб розташована у Хмельницькому районі (68% від загальної їх кількості).

Найпоширенішими організаційними формами суб’єктів господарювання залишаються товариства з обмеженою відповідальністю – 8,7 тис. (28% в загальній сукупності юридичних осіб), приватні підприємства – 5,6 тис. (18%), органи влади, організації (установи, заклади) – 3,8 тис. (12%).

У створенні суб’єктів господарської діяльності області брали участь 929 іноземних засновників із 74 країн світу. Найбільша кількість підприємств створена за участю іноземних засновників Російської Федерації та Польщі – по  10%, Туреччини –  9% та Німеччини – 6% .

За січень–червень 2021р. в ЄДРПОУ області взято на облік 619 юридичних осіб (2% від загальної їх кількості). Найбільша кількість суб’єктів створена в Хмельницькому районі (майже три чверті від усіх заснованих), за видами економічної діяльності – у сфері адміністративного та допоміжного обслуговування (20%), надання інших видів послуг (14%), оптової та роздрібної торгівлі, а також у сільському, лісовому та рибному господарстві (по 12%). Із створених за цей період юридичних осіб 40% становили господарські товариства, 23% – об’єднання громадян, 14% – обслуговуючі кооперативи.

Разом з тим, у січні–червні 2021р. знято з обліку в ЄДРПОУ 248 юридичних осіб, з них найбільше – у Хмельницькому районі (більше половини від загальної кількості ліквідованих). Серед ліквідованих 52% становили органи влади, організації (установи, заклади).

Індекси споживчих цін у Хмельницькій області в червні 2021 року

Індекс споживчих цін по області в червні 2021р. порівняно з попереднім місяцем становив 100,4%.

Ціни на продукти харчування та безалкогольні напої в червні п.р. у цілому не змінились. При цьому зростання цін (на 4,2–0,1%) відбулось на маргарин, цукор, соуси та приправи, кондитерські вироби з цукру та борошна, макаронні вироби, м’ясо птиці, кисломолочну продукцію, масло, соняшникову олію, яловичину, сири, сметану, сало, овочі, безалкогольні напої. Водночас на 15,3% подешевшали яйця, на 4,9–0,1% – фрукти, хліб, продукти переробки зернових, свинина, молоко, рис.

Ціни на тютюнові вироби підвищились на 0,9%, на алкогольні напої знизились на 0,8%.

Одяг та взуття подешевшали на 1,3%: одяг – на 1,3%, взуття – на 1,2%.

Залишились на рівні минулого місяця ціни (тарифи) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива.

У сфері охорони здоров’я підвищення цін на 0,6% зумовлено подорожчанням амбулаторних послуг на 1,7%, у т.ч. діагностичних – на 3,7%, консультативних – на 2,5%. Фармацевтична продукція та послуги лікарень додали в ціні 0,5%.

Ціни на транспорт у цілому зросли на 3,2% за рахунок подорожчання проїзду в автодорожньому пасажирському транспорті на 10,9% (зокрема, у міському транспорті та маршрутному таксомоторі – в 1,6 раза) та залізничному транспорті – на 4,5%.

З інших товарів та послуг на 12,3% подорожчали фінансові послуги, на 6,1–0,2% – послуги нотаріусів, страхування особистого транспорту, прилади та товари для особистого догляду, предмети домашнього вжитку, побутова техніка та поточне утримання житла, послуги ресторанів та готелів, у сфері відпочинку та культури, зв’язку.

За січень-червень п.р. індекс споживчих цін по області становив 105,5%, по Україні – 106,4%.