26.07.2021 — 15:39

Земельна реформа у питаннях та відповідях

Продовжуємо відповідати на найпоширеніші запитання щодо нової земельної реформи.

❓Як розв’язати проблеми накладання земельних ділянок?

✅Закон України про Державний земельний кадастр та порядок його ведення визначає порядок виправлення помилок у відомостях. Зокрема, це стосується проблеми накладання земельних ділянок. Якщо помилку можна виправити без змін метричних характеристик земельної ділянки, таке виправлення може здійснюватися кадастровим реєстратором без розробки документації із землеустрою. В інших випадках виправлення здійснюється з розробкою відповідної документації.

❓Куди звертатися за виявлення порушень у використанні земель?

✅Потрібно звернутися до ради територіальної громади, до державного інспектора з використання та охорони земель, інспектора громади з використання та охорони земель або до Державної екологічної інспекції України.

❓У який спосіб і коли встановлюватимуться адміністративні межі громад?

✅Відповідно до Закону № 1423 межі громад встановлюються за домовленістю між суміжними громадами за землевпорядною документацією. Громади самі затверджують ці межі.

❓2 лютого 2021 року Верховною Радою України ухвалено Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо єдиної правової долі земельної ділянки та розміщеного на ній об’єкта нерухомості)» (законопроєкт № 0850). Цей закон набрав чинності?

✅Ні, закон очікує підписання Головою Верховної Ради України та передачі на підпис Президенту України.