05.08.2021 — 08:23

Приватизація на Хмельниччині: навіщо торговельній мережі хлібокомбінат

Дунаєвецький комбінат хлібопродуктів не одне десятиліття складав основу економіки не лише Дунаєвецького району й Хмельницької області. Свого часу комбінат був однією з ключових ланок аграрного виробничого процесу, який монопольно контролювала держава. Проте, з переходом від планової економіки до вільного ринку цей актив втратив свою ексклюзивність та став непрофільним для держави, а більшість активів, які входили до статутного капіталу підприємства, перестали використовуватись.

Разом із тим, перетворення непродуктивних активів на продуктивні є основною метою приватизації. Першою “ластівкою” у приватизації комбінатів хлібопродуктів став Дунаєвецький комбінат, який 7 травня 2021 року було успішно приватизовано за результатами прозорого онлайн-аукціону.

Новим власником Дунаєвецького комбінату хлібопродуктів стала відома українська торговельна мережа “Епіцентр К”. Навіщо їм хлібокомбінат та на які зміни очікувати місцевій громаді далі у розмові із представником ТОВ “Епіцентр К”.

Як ви дізналися про онлайн-аукціони і про можливість інвестицій у такому форматі?

Спеціалісти нашої компанії здійснюють постійний моніторинг об’єктів, які можуть бути інвестиційно привабливими для компанії, в тому числі й тих, які реалізуються в рамках приватизації. Для цього ми користуємось всіма доступними публічними джерелами інформації, як то офіційні веб-сторінки Фонду державного майна України, портал «Prozorro.sale» тощо.

Розкажіть, будь ласка, про свій досвід участі у прозорих аукціонах. Скільки об’єктів було приватизовано торговельною мережею “Епіцентр К”? Чи є вже об’єкти, які здані в експлуатацію?

У рамках малої приватизації раніше ТОВ «Епіцентр К» була придбана недобудова в м. Ізмаїл, на сьогодні компанія перебуває в процесі завершення будівництва цієї будівлі для подальшого її використання в своїй господарській діяльності.

Розкажіть трохи детальніше про об’єкт “Дунаєвецький комбінат хлібопродуктів”. Чим він був цікавий для вас?

Починаючи з 2015 року Епіцентр почав активно розвивати аграрний напрямок свого бізнесу. Компанія інвестувала значні кошти у розвиток інфраструктури, зокрема, й у будівництво та реконструкцію зернових складів.

Єдиний майновий комплекс «Дунаєвецького комбінату хлібопродуктів» зацікавив компанію відразу з моменту його виставлення на приватизацію.

Так, Хмельниччина є одним із пріоритетних регіонів для розвитку аграрного напрямку у Епіцентрі. І для цього є ряд причин. Зокрема, у даній області сконцентровано значну частину земельного банку, який обробляють компанії групи Епіцентр. Компанія Епіцентр і раніше користувалась послугами Дунаєвецького комбінату хлібопродуктів для того, щоб зберігати зерно, яке вирощує компанія.

Територіальне розташування даного підприємства є дуже зручним для того, щоб на ньому зберігати зерно із наших полів, адже це дозволяє заощаджувати на перевезенні зерна до інших елеваторів, які розташовані далі. Крім того, варто відзначити, що навіть перебуваючи у державній власності комбінат надавав послуги на достойному рівні завдяки професійній команді працівників зерноскладу та директору комбінату Надії Ковбасюк.

Так, перебуваючи на території підприємства, неможливо не зауважити того, який ідеальний порядок панує на підприємстві. Тому для Епіцентру було також важливим зберегти команду, яка працює на комбінаті.

Що стало вирішальним фактором при прийнятті рішення про приватизацію?

У компанії не було вагань щодо участі в аукціоні. Наша впевненість у необхідності купівлі даного об’єкту зміцнилась ще більше після того, як ми мали можливість ознайомитись із документацією щодо майна, що входить до комплексу, а також відвідати підприємство безпосередньо.

Як приватизація цього об’єкту позначиться на житті місцевої громади?

Здійснюючи господарську діяльність на території тієї чи іншої територіальної громади Епіцентр завжди прагне вибудовувати стосунки співпраці та синергії із місцевою громадою.

Компанія часто інвестує в інфраструктуру, пріоритетом для нас є розвиток зокрема спортивної інфраструктури, а зважаючи на тяжку епідеміологічну ситуацію, компанія також часто допомагає і лікарням, здійснюючи переобладнання та ремонт відділень, поставляючи різноманітну техніку та обладнання для лікарень.

Так, на території Новодунаєвецької селищної ради компанія планує інвестувати у розвиток спортивної інфраструктури в першу чергу, адже до складу єдиного майнового комплексу «Дунаєвецького комбінату хлібопродуктів» увійшла недобудова спортивного комплексу.

Крім того, на сьогодні компанія вже співпрацює із місцевою громадою в рамках організації водовідведення із місцевих багатоповерхових будинків, адже в часи, коли будувався комбінат, багато соціально значущих функцій, як то водовідведення, вивезення побутового сміття часто покладалися на підприємства, які є містоутворюючими. Таким свого часу був і Дунаєвецький комбінат.

Епіцентр, як соціально-відповідальний бізнес, зі свого боку робить все можливе, щоб перехід комбінату із державної власності у приватну мав лише позитивні наслідки для місцевої громади.

Так, можна однозначно стверджувати, що громада отримає прямий позитивний ефект від приватизації – збільшиться надходження від податків та зборів, які буде сплачувати Епіцентр, здійснюючи господарську діяльність.

Щодо інвестицій. Чи розпочали ви інвестувати в цей об’єкт?

На сьогодні компанія здійснює інвестиції, необхідні для того, щоб комбінат міг негайно приступити до приймання зернових з полів, адже вже розпочались жнива.

Зокрема, оскільки момент переходу права власності на об’єкт до Епіцентру припав на початок жнив, компанія не може негайно приступити до реалізації своїх планів з розширення потужності зерноскладу та радикальної модернізації обладнання, оскільки це зупинить роботу комбінату, що у свою чергу матиме своїм наслідком зменшення надходжень до бюджету.

Тому, компанія планує завершити сезон жнив, що передбачає приймання зерна з полін на зерноскладу, його очистку, сушіння та зберігання, а вже після завершення збору врожаю приступити до робіт із модернізації та розширення потужностей комбінату.

Якщо ви плануєте модернізацію об’єкту, то чи є орієнтовна дата реалізації цих планів?

Оскільки обладнання комбінату є застарілим, компанія планує значні інвестиції у наступному сезоні.

Що стосується кадрового аспекту – чи плануєте ви збільшувати штат та створювати нові робочі місця?

Після розширення потужностей та модернізації комбінату виникне потреба у додаткових кадрах, тому компанія планує розширювати штат та створювати нові робочі місця.

Крім того, компанія традиційно інвестує також і в підвищення кваліфікації свої працівників для підвищення ефективності їх праці.

Чи вважаєте ви приватизаційні умови по цьому об’єкту прийнятними?

Так, компанія вважає приватизаційній умови цілком сприятливими. Водночас, у рамках реалізації приватизації часто виникають нестандартні питання які потребують свого вирішення, та часто у законодавстві немає прямих відповідей як діяти у тій чи іншій ситуації. Тут варто відзначити професіоналізм працівників Фонду державного майна та їх відкритість до співпраці.

Чи планує компанія “Епіцентр К” ще брати участь в аукціонах?

Так, компанія планує і надалі слідкувати за лотами, які будуть виставлятись для приватизації.

Щоб ви порадили людям, які тільки планують брати участь в онлайн-аукціонах і хочуть розпочинати власну справу?

Зважаючи на наш досвід, дійсно, приватизація на сьогодні є прозорою та налагодженою, що забезпечує рівні права та можливості для всіх учасників. Радимо всім охочим не вагатись та брати участь у приватизації.

Завдяки успішній приватизації Дунаєвецького комбінату хлібопродуктів на актив очікують значні поліпшення та модернізація, а громаду – нові робочі місця.

Команда Фонду державного майна України щиро бажає новому власнику успішної реалізації інвестиційних планів та нагадуємо, що інвестувати у створення або розвиток власної справи тепер зручно та вигідно завдяки прозорій приватизації!

Як вигідно купити об’єкт малої приватизації?

Дізнайтесь про 7 простих кроків.

Щодня Фонд державного майна готує нові об’єкти для прозорої приватизації по всій території України — як в обласних центрах, так і в невеликих містах і селищах. Для кожної області підготовлено своє інвестиційне меню, у якому присутні як великі єдині майнові комплекси, пакети акцій підприємств, так і окремі невеликі об’єкти.