25.08.2021 — 20:21

Проведено чергове засідання комісії ТЕБ та НС

Сьогодні в ОДА відбулося чергове засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Провів його перший заступник голови ОДА Сергій Тюрін. До участі у засіданні також долучилися заступник голови ОДА Володимир Білик, члени обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, керівники місцевих комісій, керівники окремих відомств, установ області.

Розпочалося засідання з обговорення питання про стан виконання заходів цивільного захисту в територіальних громадах. Як зазначив Сергій Тюрін, в ході  проведення реформи децентралізації, з метою забезпечення безпеки населення і територій, створення системи цивільного захисту в територіальних громадах стало одним з найважливіших питань. Так, в більшості громад прийняті профільні програми з цивільного захисту, здійснюються заходи щодо вдосконалення місцевих систем оповіщення, удосконалення захисних споруд цивільного захисту, вирішуються питання з накопиченням матеріальних резервів, постійно відпрацьовуються заходи по підготовці до проведення евакуації населення в разі необхідності. В той же час, додав він, в організації роботи територіальних громад є дуже багато питань, термінове вирішення яких набуває ще більшої актуальності в світлі проведеної нещодавно адміністративно-територіальної реформи.

Більш детально з даного питання доповів начальник управління з питань цивільного захисту населення ОДА Володимир Панасюк. Він відмітив, що один із основних та важливих напрямків цивільного захисту є оповіщення населення у разі загрози або виникнення надзвичайних ситуацій. Так, протягом 7 місяців 2021 року тільки 10 територіальних громад приділили увагу оповіщенню населення, а саме – виділили кошти на удосконалення місцевої системи оповіщення в сумі біля 151 тис. грн. Це Розсошанська, Городоцька, Старосинявська, Летичівська, Волочиська, Староушицька, Берездівська, Михайлюцька, Ямпільська територіальні громади, решта удосконаленням системи оповіщення не займалися. Систематично проводиться робота по покращенню організації системи оповіщення громади в Улашанівській, Крупецькій та Нетішинській територіальних громадах.

Щодо стану інженерного захисту, то в обласному фонді захисних споруд цивільно­го захисту нараховується 885 захисних споруд, з них 543 в комунальної власності, за готовність яких відповідає саме орган місцевого самоврядування. Станом на сьогоднішній день готових та обмежено готових до прийому населення захисних споруд комунальної власності налічується 532, а неготових 11.

Також на території області здійснюють свою діяльність 15 хімічно небезпечних об’єктів, на яких використовується у технологічному процесі близько 21,4 т. аміаку та 352 т. кислот. Працюючий персонал хімічно небезпечних об’єктів забезпечений засобами захисту на 92,5 %. Персонал ТОВ “Завод гідроарматури” забезпечено лише на 11 %. Непрацююче населення, яке проживає у прогнозованих зонах хімічного забруднення, засобами індивідуального захисту органів дихання забезпечено на 72,8%. Працівники підприємств, які потрапляють в зону можливого хімічного забруднення, засобами індивідуального захисту органів дихання забезпечені на  83%.

Підсумовуючи сказане, перший заступник голови ОДА вкотре звернув увагу всіх голів територіальних громад на питанні організації системи оповіщення. “Кожна територіальна громада повинна бути забезпечена пристроєм автодозвону, а в кожному населеному пункті повинен бути гучномовець”, – сказав він.

В продовження засідання учасники приділили увагу питанню щодо стану виконання заходів пожежного захисту на об’єктах з масовим перебуванням людей та об’єктах підвищеної поверховості. Сергій Тюрін повідомив, що на об’єктах з масовим перебуванням людей Хмельницької області протягом 2020-2021 років виникло 5 пожежі, з яких 1 пожежа в закладі освіти, 1 – в гуртожитку вищого закладу освіти, 1 в приватному закладі для тимчасового проживання громадян, 1 в приватному закладі з масовим перебуванням людей та 1 пожежа в лікувальній установі. Загиблих та травмованих на пожежах не виявлено. За результатами проведених у 2017-2021 роках перевірок об’єктів з масовим перебуванням людей направлено 102 позовні заяви до адміністративного суду щодо зупинення експлуатації об’єктів, де склався найгірший протипожежний стан, з яких 23 заклади за рішенням суду зупинили свою роботу, у 65 закладах заходи протипожежного захисту виконано в повному обсязі та по 14 об’єктах тривають судові розгляди.

В свою чергу, перший заступник начальника Головного управління ДСНС України в області Бондар Дмитро також проінформував, що на території області на сьогодні функціонують 1828 об’єктів з масовим перебуванням людей, де під час перевірок виявлено значну кількість недоліків з питань пожежної безпеки.
Також значну увагу було приділено обстеженню будинків підвищеної поверховості. Надзвичайники загалом здійснили відпрацювання 60 житлових комплексів Хмельницького, під час яких пересвідчились у справності внутрішнього та зовнішнього протипожежного водопостачання, систем автоматичної пожежної сигналізації та димовидалення, спроможності проїзду великогабаритної пожежно-рятувальної та спеціальної техніки дворами та навколо житлових комплексів, а також місць її можливого розташування. Під час перевірок було встановлено ряд порушень пожежної безпеки, які можуть призвести до загоряння та, ймовірно, спричинити загибель і травмування людей.

Поряд з цим, упродовж квітня – травня 2021 року в області здійснено перевірку джерел зовнішнього протипожежного водопостачання. Станом на 10 серпня 2021 року в області несправні 50 пожежних гідрантів, що становить 1,43% від загальної кількості, 47 пожежних водоймища (5,67%) та 19 водонапірних веж (2,03%).

Проблемним питанням залишається протипожежне водопостачання в сільській місцевості. Не вирішене питання будівництва пірсів для забору води пожежним автомобілем з орендованих водоймищ, утримання під’їздів з твердим покриттям до них, орендарі ставків допускають випадки спусків води в зимовий час.

Серед іншого присутні розглянули питання про перенесення строків закінчення пуско-налагоджувальних робіт з технічного переоснащення вузла біологічної очистки очисних споруд ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика – України» та про заходи щодо запобігання протидії пожежам в природних екосистемах, лісах, торфовищ і сільгоспугідь.

З протоколом засідання можна ознайомитися тут