28.08.2021 — 08:52

Захист тварин на постійному контролі в обласній державній адміністрації

На превеликий жаль з кожним роком зростає тенденція щодо утримання диких тварин у неналежних умовах. І на території Хмельницької області зафіксовані непоодинокі випадки порушення правил утримання диких тварин у неволі,  які занесені до Червоної книги України, без відповідних документів, що посвідчують законність їх вилучення із природного середовища, також їх умови утримання не відповідають вимогам законодавства (притягнення до відповідальності згідно частин 1, 3 статті 881 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Задля вирішення існуючих проблемних питань, протягом липня 2021 року в приміщенні облдержадміністрації проведено ряд нарад із залученням представників Департаменту природних ресурсів та екології, Державної екологічної інспекції та Головного управління Держпродспоживслужби у Хмельницькій області.

Днями під керівництвом заступника облдержадміністрації Володимира Білика із залученням директора Департаменту природних ресурсів та екології Ганни Богданович та начальника управління розвитку природно-заповідної справи, економіки природокористування, природоохоронних програм та зв’язків з громадськістю Руслана Якубаша спільно з головою Сатанівської територіальної громади Альбертом Собком здійснено виїзне обстеження реабілітаційного центру «Парк хижаків «Арден».

За умов максимально подібних до ареалів проживання диких звірів, використовуючи лісовий ландшафт пересічної місцевості мішаних лісів Лісостепу, тут забезпечено умови для лікування (операційний кабінет, 3 кімнати для ізоляції), реабілітації та подальшого проживання у природних умовах ведмедів, вовків, лисиць та інших тварин та птахів (споруджено вольєри, облаштовано басейни та розроблено раціони харчування для кожного виду тварин, барлоги для зимової сплячки, електропастухи).

У ході обстеження реабілітаційного центру «Парк хижаків «Арден» посадовцями надано методичні рекомендації керівництву центру, щодо  техніки безпеки роботи персоналу; обов’язків власника щодо захисту людей та тварин, які утримуються на території від надзвичайних ситуацій; алгоритм дій у надзвичайних ситуаціях та у разі проявів небезпечної поведінки хижаків; методи транспортування великих хижих тварин; облаштування пульту (пост) спостереження за роботою електричних пастухів; логістику функціонування перетримочних вольєрів; схеми електроогорож; озвучено перелік необхідної документації усіх тварин щодо ветеринарних документів що засвідчують право набуття тварин та їх ветеринарний стан; облаштування приміщення для зберігання харчових продуктів для підгодівлі тварин та розміщення візит центру для проведення екологічних послуг.

Володимир Якимович наголосив, що збереження життя диких тварин, що знаходяться у неволі – залежить від кожного з нас. Тож лише спільними зусиллями ми зможемо зберегти популяції тварин, посприяти порятунку з неволі та адаптації їх до подальшого життя.

Варто звернути увагу на розвиток екологічної освіти, адже розуміння природи як найвищої цінності сприятиме формуванню життєво-ціннісних орієнтацій людини,  відповідальному й гуманному відношенню до природи.